Školske novine EKOOS

rujan/ listopad 2023.

Početak nove školske godine

Photo by Oleksandr P on Pexels.com

Dan Škole

Pripreme za 130. obljetnicu dana škole započele su početkom ove školske godine, a učenici su od samog početka marljivo radili kako bi ovaj povijesni trenutak bio obilježen na najbolji mogući način. Dani škole obilježavali su se tijekom dva dana, u kojima su sudjelovali svi učenici i nastavnici naše škole. Pripreme su za priredbu bile zahtjevne. Događaji su se odvijali kako slijedi:

5. listopada 2023.
Prvi dan obilježavanja jubilarne obljetnice dana škole bio je rezerviran za radionice i izložbe koje su se održavale unutar školskih prostora. Učenici su imali priliku izabrati radionicu koju su željeli pohađati, a ponuđene su bile različite teme: „Daktilografija kroz povijest“, „Erasmus projekti škole“, „Mindfulness u svakodnevnom životu“, „Poduzetništvo: Da ili Ne?“, „Umjetna inteligencija i dr. Svi su također mogli posjetiti štand učeničke zadruge Partum.

6. listopada 2023.
Za završni dan obilježavanja 130. obljetnice škole, organizirana je posebna priredba koju su pripremile nastavnic e Blaženka Budimčić i Dunja Novak. Ovoj priredbi su se pridružili učenici 1. b, 3. a, 3. b, 3. c, 4. a i 4. b razrednog odjela te posebni gosti. Ravnateljica škole održala je uvodni govor, pozdravila sve prisutne i zahvalila im na sudjelovanju u tom posebnom trenutku.

Novinarke: učenice Lena Hefer i Josipa Jurendić, 3. b

Ekonomske vijesti

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Tijekom Europskoga dana jezika, koji je obilježen 26. rujna 2023. godine, učenici i nastavnici Ekonomske i upravne škole Osijek bili su posvećeni aktivnostima tijekom kojih su željeli podsjetiti na važnost govorenja europskih jezika u svakodnevnome životu.

Naši su maturanti izradili slastice sa zastavama različitih država, istraživali jezike i zanimljivosti o pojedinim državama koje su im znakovite i zanimljive. Pripremili su i tradicionalnu tortu od jabuka, prema njemačkome receptu, uz pomoć članova svojih obitelji, a kako bi podsjetili na iščezla vremena i očuvali stare običaje. Ovaj je događaj potaknuo jezičnu raznolikost i međukulturno razumijevanje među učenicima naše Škole. Organizatorica je Europskoga dana jezika nastavnica engleskoga jezika Vlasta Svalina dok je nastavnica informatike Lidija Bilbija sudjelovala u izradi videozapisa.

Učenici 1. b, 3. b i 3. c naše Škole obilježili su ovaj dan 25. rujna 2023. Thomass (1. b) i Vanesa (3. b) Pritišanac napravili su prezentaciju o važnosti obilježavanja ovoga dana, upoznali slušatelje o rasprostranjenosti jezika u Europi, napisali koju riječ i o važnosti pisama rasprostranjenih na „Starom kontinentu“. Pripremili su i kviz na temelju onoga što su iznijeli učenicima 3. b i 3. c razrednog odjela, koji su učenici uspješno riješili, a to znači da su bili pažljivi slušatelji. Rubens Bingold i Lana Frajt (3. b) također su napravili kviz, ali u drugom obliku. I taj su kviz učenici-slušatelji dobro riješili.

Dok su pripremali materijale, Thomassa, Vanesu, Lanu i Rubensa mentorskim vođenjem pratila je Blaženka Budimčić, nastavnica hrvatskoga jezika. Skromno materijalno, ali bogato duhom, obilježili smo ovaj dan.

Uredništvo

Psihološki kutak

Photo by Alexas Fotos on Pexels.com

Planiranje dana ključno je za postizanje uspjeha i organizaciju. Vrlo je važno napraviti popis svih obaveza i aktivnosti koje imaš za taj dan. Bilo bi dobro to sve napisati na papir ili u neku bilježnicu, no za one koji više vole digitalizaciju, postoje razne aplikacije za planiranje dana. Svoj planer možeš urediti kako god ti želiš, nema posebnih pravila. Učini da ti bude zanimljivo i kroz planer prikaži sebe. Najbolje je da zapišeš sve što ti padne na pamet koliko god ti se to (ne)važnim činilo. Nakon što sastaviš popis, potrebno je zadatke razvrstati prema prioritetima. Kada si odredio prioritete, potrebno je razmisliti koliko će ti vremena trebati za odrađivanje zadataka. Ne zaboravi ostaviti vremena za sebe i za odmor. Važno je i prilagoditi svoj plan u slučaju da se pojave neočekivane situacije. Pokušavaj što više biti fleksibilan i realan. Najvažnije je da se ne opterećuješ s vremenom, već se trebaš fokusirati na postizanje svojih ciljeva. Na kraju dana, pogledaj popis s obavezama i stavi kvačicu ili nešto drugo po svom izboru kako bi znao što si uspješno obavio. To bi ti moglo pomoći u osjećaju zadovoljstva i motivaciji za sljedeći dan. Nemoj se opterećivati ako nešto u tom danu nisi stigao napraviti, jednostavno prebaci zadatak za sljedeći dan. Sretno!

Novinarka: učenica Paula Perković 2. a

Izvor foto: https://www.godaddy.com/resources/skills/how-to-plan-a-website

U današnjem svijetu, učenici se suočavaju s raznim problemima koji mogu utjecati na njihovu dobrobit i uspjeh. Jedan od najčešćih problema jest stres. Od pretrpanog rasporeda, školskih obaveza do ispitivanja i testova, učenici često osjećaju veliki pritisak. Važno je kako se naučiti nositi sa stresom i pronaći zdrave načine opuštanja, poput vježbanja ili nekih hobija. Drugi problemi s kojima se učenici suočavaju je prijateljstvo. Ponekad se mogu susresti s izazovima kao što su svađe, izdaja ili osjećaj usamljenosi. Važno je da učenici razviju komunikacijske vještine i nauče kako riješiti konflikte na ispravan način. Također, trebaju biti otvoreni za stvaranje novih prijateljstava i pronalaženja ljudi s kojima se osjećaju povezano. Školski pritisak također može biti veliki problem za učenike. Visoka očekivanja, natjecanja i zahtjevni zadatci mogu dovesti do osjećaja preopterećenosti. Učenici trebaju naučiti kako se organizirati, postavljati prioritete i tražiti pomoć kada je ona potrebna. Problemi s kojima se učenici suočavaju stres su, prijateljstvo i školski pritisak. Važno je da učenici razviju vještine upravljanja tim problemima i traže podršku kada je nužna.


Novinar: učenik Marko Trusk, 2. a

Izvor foto: https://www.scrum.org/resources/blog/plans-are-nothing-planning-everything

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada.. Mnogobrojni stručnjaci ističu važnost sve veće brige za mentalno zdravlje mladih koji su svakodnevno izloženi brojnim pritiscima. Odgojno-obrazovni djelatnici u školama imaju važnu ulogu u očuvanju i zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih te destigmatizaciji. 

Jedan od ključnih alata za brigu o mentalnom zdravlju djece i mladih može biti mindfulness. Njegovim se prakticiranjem razvija emocionalna inteligencija, uči upravljanje stresom i rješavanje konflikata te potiče briga za cjelokupno zdravlje. Psihologinja škole Petra Avi održala je radionice u prvih razredima gdje su učenici imali priliku progovoriti o problemima s kojima se najčešće susreću te načinima suočavanja sa stresom. Upoznali su se s brojnim blagodatima mindfulnessa, isprobali vježbe disanja i koncentracije, kao i načine primjene mindfulness vježbi u svakodnevnom životu.

Budući da su škole ključne u pružanju pomoći učenicima u nošenju s izazovima današnjice i jačanju svojeg mentalnog zdravlja, ove godine pokrenut je i projekt vršnjačke podrške gdje će učenici kroz niz radionica imati priliku govoriti o svojim problemima i dobiti odgovarajući oblik podrške. Iznimno je važno kontinuirano komunicirati s učenicima o problemima na koje nailaze te stvoriti podržavajuće okruženje u kojem se osjećaju slobodno izražavati svoje osjećaje i postavljati pitanja.

Uredništvo

Zanimljivosti

Ekonomska i upravna škola Osijek razvila je društvenu igru Likvidatory te uz pomoć Digitalnog inovacijskog inkubatora, a kasnije i Ministarstva znanosti i obrazovanja (rad s darovitim učenicima), dovršila igricu i osigurala financijska sredstva za izradu 50 kompleta igrica.

Likvidatory je društvena igrica koja za cilj ima promicanje poduzetništva i financijske pismenosti, a namijenjena je učenicima završnih razreda osnovne škole te 1. razredima srednje škole. Možete ju koristiti u sklopu nastave, izvannastavnih aktivnosti, sata razrednika ili drugih aktivnosti jer je vrijeme igranja ograničeno na 20 minuta. Ovim putem pozivamo Osnovne škole da popune obrazac u nastavku, a mi ćemo potpuno besplatno na navedene podatke poslati društvenu igricu Likvidatory.

Uredništvo

Photo by Ron Lach on Pexels.com

Ekonomska i upravna škola Osijek osigurala je sredstva kroz strukovni Erasmus+ program u kojem će 28 učenika i 2 nastavnika svoja znanja i vještine moći usavršiti u međunarodnom okruženju Portugala i Španjolske.

Projektom  „Empowering Young Leaders for Sustainable Business Development“  želimo unaprijediti vještine i kapacitete učenika za pokretanje i vođenje malih zelenih i održivih obiteljskih poslova u ruralnim područjima.

Rok za prijavu učenika je 17.11.2023., a prijavni obrazac s traženim prilozima dostavlja se ured pedagoginje. Sva pitanja možete uputiti i voditeljici projekta Sandi Duk Pritišanac na e-mail: sanda.duk@gmail.com

http://ss-ekonomska-upravna-os.skole.hr/upload/ss-ekonomska-upravna-os/images/newsimg/1125/File/Empowering%20Young%20Leaders%20for%20Sustainable%20Business.pdf

http://ss-ekonomska-upravna-os.skole.hr/upload/ss-ekonomska-upravna-os/images/newsimg/1125/File/OTH%20-OTH%20-iskaz%20interesa%20u%C4%8Denika_i_kriteriji.pdf

Izvor foto: https://www.mobilnost.hr/hr/sadrzaj/info-kutak/diseminacija-i-koristenje-rezultata/predlosci-za-preuzimanje/

Uredništvo

Photo by Pixabay on Pexels.com

Početkom nove školske godine, počela su i školska sportska natjecanja. Natjecanje iz krosa prvo se održalo. Bilo je 19. 9. 2023. na Hipodromu i Ekonomac je nastupio u muškoj (1800 m) i ženskoj (1200 m) kategoriji. Mladići nisu uspjeli proći dalje na Županijsko natjecanje dok su djevojke bile uspješnije i prošle. Naša Lea Perić osvojila je treće mjesto na gradskom natjecanju. Na županijskom natjecanju djevojke ekipno Lea Perić, Lea Maričić i Klara Barišić osvojile su 3. mjesto. U kategoriji mladića nastupili su Fran Svraka, David Mak, Patrik Šerić, Ivan Malovan, Matej Pandurević, Mislav Šošić, Roko Ravlić, Karlo Kovačević, Ivor Ćosić, Tin Bošnjak. U kategoriji djevojaka na gradskom natjecanju nastupale su Lea Perić, Klara Barišić, Lea Maričić, Petra Šešum, Maja Francuzović, Ira Božić, Valerija Pranjić.
Voditeljica: nastavnica Karmela Ilijašev

Natjecanje iz šaha održalo se 3. i 5. listopada u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnost Osijek. Naši Ekonomci (Rubens Bingold, Mislav Šošić, Luka Cindrić, Mata Vidaković, Ana Dundović, Ira Božić, Valerija Pranjić i Nikolina Božić) nisu se uspjeli plasirati dalje.
Voditeljica: nastavnica Tena Žaper

Badminton se održao 16. listopada u Prosvjetno kulturnom centru Mađara u RH. Djevojke koje su nastupale Teuta Kranic, Lucija Prigl, Tea Jukić i Lucija Faktor nisu imale sreće i odmah izgubile protiv ekipe Gymnicusa koja završila kao pobjednik natjecanja. Mladići Fran Zelić, Patrik Biber, Mateo Pavlović i Roberto Galic ekipu su Artosa pobijedili dok su od ekipe Primaga izgubili i tako završili natjecanje.

Ekipu Ekonomca na badmintonu vodila je nastavnica Tena Žaper.

Natjecanje iz atletike održalo se 17. listopada na Gradskom vrtu. Naši Ekonomci nastupili su u svim kategorijama.

Na 100 m trčali su Ivan Premec, Antonija Buljević (3. mjesto u ekipnoj kategoriji), Roko Ravlić i Luka Pelikan. Na 400 m trčali su Luka Grgurić, Patrik Šerić i Valerija Pranjić (4. mjesto). Na 800 m trčali su Klara Barišić koja je završila na 3. mjestu te u kategoriji mladića David Mak i Mate Jukić. Na 1500 m naša Lea Perić briljirala je te uvjerljivo pobijedila, a u kategoriji mladića natjecao se Fran Svraka koji je završio na 4. mjestu. U dalj su skakali Andrija Bilandžić, Božo Matković, Ema Gavrilović, Lorena Mešković i Nikolina Balaž.

Kuglu su bacali Sven Korpar, Tin Bošnjak i Maja Francuzović. U vis su skakali Leonarda Pospišil i Mata Vidaković. Mušku štafetu trčali su Ivan Premec (100 m), Andrija Bilandžić (200 m), Patrik Šerić (300 m) i Tin Bošnjak (400 m). Žensku štafetu trčale su Antonija Buljević (100 m), Petra Kirsch (200 m), Valerija Pranjić (300 m) i Maja Francuzović (400 m).

Lijepo je bilo biti dio još jednog školskog natjecanja iz atletike u kojem je sudjelovalo 130 natjecatelja (82 mladića i 48 djevojaka) iz 11 srednjih škola. Velika pohvala za našu Leu Perić i Klaru Barišić koje su dale velik doprinos našem školskom sportskom društvu Ekonomac tijekom ovih godina.

Atletiku je vodila nastavnica Tena Žaper.

Tena Žaper, mag.cin.

Photo by eric anada on Pexels.com

Pravilno je i kaže se BADMINTON. To je standardni olimpijski sport koji se igra u pet kategorija (pojedinačno žene i muškarci, muški i ženski parovi te mješoviti parovi). Na našem školskom natjecanju igra se kategorija pojedinačno mladići i djevojke te parovi mladića i djevojaka. Osnovni cilj igre je jednim udarcem reketa udariti lopticu da prijeđe preko mreže i padne u polje protivnika. Igra se na dva dobivena gema. Gem osvaja igrač (ili par) koji prvi dođe do 21 osvojenog boda, ali s barem dva razlike. Na školskom natjecanju ekipu u badmintonu čine 3 učenika i 1 rezerva. Dvoje učenika prvo igra pojedinačno i to jedan set do 21, zatim parovi također jedan set do 21.

Badminton je odličan vid rekreacije i zabave na izletima. Često se igra bez pravila pa mnogi ne znaju da postoje pravila igre, označen teren na kojem se igra i da je badminton zahtjevan sport koji započinje servisom, koji mora biti ispod razine zadnjeg rebra (loptica mora biti iznad glave reketa). Na Srednjoškolskom igralištu dobili smo iscrtani teren s mrežom za badminton te ovisno o vremenskim uvjetima (vjetru) nastojimo kroz nastavu učenike upoznati s pravilima i vrstama udaraca. U Osijeku postoji Badmintonski klub Osijek te na njihovoj web stranici možete pogledati kako se učlaniti, pravila sporta, povijest, itd.

Tena Žaper, mag.cin.

Izvor foto: https://badmintonoceania.org/australia-and-new-zealand-players-secure-quarterfinal-spots-at-the-birmingham-2022-commonwealth-games/

Photo by Bence Szemerey on Pexels.com

Kako je naša škola poznata kroz svoje sportske uspjehe kroz povijest, gospodin Zvonimir Mikić u svojoj knjizi o povijesti rukometa u Slavoniji, spominje i našu školu:

Uredništvo

Savjetovanje

Photo by Pixabay on Pexels.com

Ovisnost o internetu jedan je oblik ovisnosti o računalima i označava fenomen pretjeranog ili ekstremnog korištenja interneta u tolikoj mjeri da donosi opasnost po zdravlje.

VRSTE OVISNOSTI NA INTERNETU:

  • ovisnost o društvenim mrežama,
  • ovisnost o online igrama,
  • ovisnost o online kockanju,
  • ovisnost o kupnji putem internet.

ZNAKOVI OVISNOSTI O INTERNETU:

  • žudnja za priključivanjem na internet koju osoba ne može kontrolirati,
  • gubitak kontrole nad vremenom provedenim na internetu,
  • tjeskoba, napetost i razdražljivost kao posljedica nemogućnosti pristupa internetu,
  • potreba za sve duljim korištenjem interneta da bi se postiglo zadovoljstvo,
  • zanemarivanje drugih životnih navika,
  • nastavljanje s internetskim aktivnostima unatoč činjenicama o štetnim posljedicama za zdravlje

Novinarka: učenica Matea Zelinac, 3. b

Izvor: internetski portali

Izvor foto: https://vjeronaucni-portal.com/postoji-li-ucinkovita-terapija-za-ovisnost-o-internetu/

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Na taj se prigodni dan želi pokazati kako je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja mobilizirati je podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti koju oni i zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja, čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj. Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO godine 1994. u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Ekonomska i upravna škola Osijek svoj dan škole upravo slavi na Dan učitelja.

Novinarka: učenica Iva Doppelhammer 3. a

Izvor foto: https://sindikat-preporod.hr/svim-zaposlenicima2-u-osnovnoskolskim-i-srednjoskolskim-ustanovama-cestitamo-5-listopada-svjetski-dan-ucitelja-2/

VOLONTERI

Photo by Liza Summer on Pexels.com

Posjet azilu Nemetin za napuštene pse

I ove smo godine posjetili već tradicionalno Azil u Nemetinu.

Uredništvo

Ekonomska i upravna škola Osijek sakupila je najveći broj pregleda videozapisa i tako osvojila interaktivni monitor i 5.000 #malivelikitalenti kupona u našem Velikom nagradnom natječaju za škole!

Uredništvo

Sve objavljene fotografije učenika, objavljene su u skladu sa zaštitom podataka Statuta Škole te su ih privolom odobrili roditelji učenika za sve 4 godine obrazovanja pri upisu učenika u 1. razred.

Design a site like this with WordPress.com
Get started